Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

\
Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση «ΕΚΘΕΣΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 στο Θέατρο Δρούβα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην διάσωση προβολή και διατήρηση των ηθών και εθίμων και τοπικών παραδόσεων, όσον αφορά το «ψωμί», από την ώρα της σποράς του σίτου μέχρι την στιγμή που φθάνει στο τραπέζι μας.
Η πρωτοβουλία και η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης & της Πολιτιστικής Κληρονομίας Ερυμάνθου – Φολόης «Ωλονός», του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεμούτας «Ειρήνη & Φιλία», τουΠολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Άγιος Κωνσταντίνος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντρωνίου και Δευτέρου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δίδα Ροϊδούλα Αντωνοπούλου απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών, τελειόφοιτη Νομικής Σχολής Λέτσε Ιταλίας, σε συνεργασία με τον κ. Νικόλαο Σιάκκουλη, απόφοιτο τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας Καλαμάτας.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπρόεδρος του «Ωλονού» κ. Ανδρέας Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ειρήνη και Φιλία» κ. Αχιλλέας Μάρρας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» κ. Αναστάσιος Καραμέρος, και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Αντρωνίου» κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος.
Μια εκτενή αναφορά στην «Ιστορική διαδρομή του ψωμιού» έκανε στην ομιλία του, ο κ. Ηλίας Τουτούνης Λαογράφος- Συγγραφέας. Για τα Ήθη και έθιμα του ψωμιού» μίλησε ο κ. Αγγελόπουλος Νικόλαος Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Στην συνέχεια έγινε απαγγελία ποιημάτων για το ψωμί από τη κα. Βάσω Χαριτοπούλου Οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η συμμετοχή της κας Αννέτας Γεωργουλοπούλου, που ερμήνευσε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, με θέμα το ψωμί, καθηλώνοντας το κοινό με την γλυκιά της φωνή.
Στην συνέχεια έγινε Παρουσίαση Παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Νεμούτας και Λάλα. Την επιμέλεια του προγράμματος και Υπεύθυνος Διδασκαλίας ήταν ο κ. Βασίλειος Σμαρνάκης Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης λειτούργησε και έκθεση Αγιογραφιών όπου την επιμέλεια είχε ο κ. Κατσέπας Κωνσταντίνος.
Καθ' όλη την διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν ηλεκτρονική προβολή φωτογραφικού υλικού από τον κ. Γεώργιο Μπίρμπα, Χημικό Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλειος Παπαντώνης, ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κα Μαρία Πάτση, κοινοτικοί σύμβουλοι από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Νίκος Μαρούντας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, όπου καταχειροκρότησαν και συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την όλη τους συλλογική προσπάθεια.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τα ωραία παραδοσιακά ψωμιά, αρκετά γλυκίσματα, κρασί, τσίπουρο και κρέας παστό, εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες των χωριών Λάλα, Νεμούτας και Αντρωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: