Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εκδήλωση προς τιμή του οπλαρχηγού Γιώργη Γιαννιά, 2011

Mε μια σεμνή και απέριττη εκδήλωση, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο σύλλογος προστασίας της φύσης κα της πολιτιστικής κληρονομίας « Ωλονός»,  απέδωσαν φόρο τιμής στον Οπλαρχηγό Γιώργη Γιαννιά και  στα παλικάρια του, που έπεσαν  στο πεδίο της μάχης τις 17 Μαΐου το 1821.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί   στο μνημείο που έχει ανεγερθεί παραπλεύρως της Ενικής Οδού της 111 και συγκεκριμένα   στην περιοχή του μνημείο στον οικισμό Σπαρτουλιάς -  Αντρωνίου,  παρουσία εκπροσωπών φορέων και αρχών καθώς και πολιτών από την ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Λασιώνος.

Αρχικά  εψάλει επιμνημόσυνος δέηση προς ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων από τον Αρχιμανδρίτη κ.κ Δαμασκηνό και ιερείς των πέριξ ενοριών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από  εκπροσώπους των φορέων.

 Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Απόστολός Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, οι βουλευτές του νομού Μιχάλης Κατρίνης και Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του «Ωλονού» Ηλίας Τουτούνης.
 Για το χρονικό της ημέρας την κεντρική ομιλία εκφώνησε η δικηγόρος Ευγενεία Δρακοπούλου. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αρχικά  στις συνθήκες που λάμβαναν χώρα την περίοδο εκείνη στην ευρύτερη περιοχή της τουρκοκρατούμενης  ορεινής Ηλείας και στην σκληρή στάση των τουρκαλαβανών  Λαλαίων απέναντι σε ολόκληρο σχεδόν  στον νομό. 
Στην συνέχεια η  κ Δρακοπούλου κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα της 17ης Μάιου 1821 περιέγραψε τις συνθήκες των  μαχών  που διεξήχθησαν  μεταξύ των λιγοστών ελλήνων πατριωτών και των χιλιάδων τούρκων και το ηρωικό πέσιμο των πρώτων πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή των «Στενών Κατσαρού». Τέλος η ομιλήτρια αναφερόμενη στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος κάλεσε τους παρευρισκόμενους  «σε νέους  αγώνες, ώστε να ανατραπούν όλα εκείνα που μας κάνουν κοντύτερους και μικρότερους και σαν χώρα και σαν πρόσωπα». Ολόκληρη η ομιλία εδώ.
 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ρίζες» Αμαλιάδος. Ξεχωριστή δε ήταν η στιγμή όταν ο Νικόλαος Βελισσάρης από τα Τσίπανα τραγούδησε ένα επιτραπέζιο τραγούδι αναφερόμενο στον πατέρα του οπλαρχηγού Γιώργη Γιαννιά, Γιάννη Γιαννιά ο οποίος συνελήφθη από τους τούρκους και οδηγήθηκε σιδεροδέσμιος στην Πάτρα όπου και θανατώθηκε. 
 Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν παραδοσιακά  γλυκά και εδέσματα  που φίλεψαν γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή. 

1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.