Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Προτάσεις του Δ.Σ. Συλλόγου Ωλονός


Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς Φολοης - Ερυμάνθου
«ΩΛΟΝΟΣ»

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, Ερυμάνθου - Φολόης,  μετά την πρόσφατη ανάδειξή του, σύμφωνα με το καταστατικό του,  θέτει τους εξής στόχους και δέχεται ενδιαφέρουσες προτάσεις από τα μέλη του, αλλά και από οποιονδήποτε ευαισθητοποιημένο πολίτη, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

1.     Προστασία των δασών, των πηγών, των ποταμών, της χλωρίδας και της πανίδας του Οροπεδίου Φολόης και του Ερυμάνθου. Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία ειδικών ομάδων από ευαισθητοποιημένους πολίτες για τον έλεγχο της παράνομης υλοτομίας του δρυοδάσους και του ελατοδάσους.  Επαφές με διαφόρους συλλόγους για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και την δημιουργία συνδέσμων προς όφελος της περιοχής μας.
2.     Απογραφή, ανάδειξη και προστασία ιστορικών, πολιτιστικών και φυσικών μνημείων της περιοχής μας. Αποθάρρυνση καταπατητών, αρχαιοκαπήλων και παντός είδους καταστροφέων.
3.     Ανάδειξη και καταγραφή φυσικών διαδρομών, οριοθέτηση και σηματοδότηση φαραγγιών, αννάδειξη, αναστήλωση και κατασκευή μνημείων (εκκλησιών, σπηλαίων, καταρρακτών, μύλων, γεφυριών, νεροτριβών, χανίων, ασβεστοκαμίνων, δεξαμενών, αλωνιών, πηγών, πηγαδιών και υπεραινοβίων δένδρων).  Επίσης κατασκευή προτομών σημαινόντων προσώπων και μνημείων σε τόπους μαχών κ.λπ.
4.     Εμπλουτισμός της πανίδας από απειλούμενα προς εξαφάνιση ζώων, όπως ο λαγός, ο σκίουρος ή βερβερίτσα, το πετροκούναβο, το αγριόγιδο, το ελάφι, αλλά και  διαφόρων πτηνών. Επίσης θα συμβάλλουμε στην αγορά και απελευθέρωση γόνου σαλιγκαριών και γόνου ψαριών γλυκού νερού στα ποτάμια, (Ερύμανθος, Πηνειός και Σελληέντος ή Πηνειακού Λάδωνα). Δημιουργία καταφυγίου και προστατευόμενης ζώνης θηραμάτων.
5.     Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, όπως, ράφτινγκ στον ποταμό Ερύμανθο, ανεμοπτερισμός στον Ωλενό. Επίσης διαγωνισμός ξυλοκοπής με παραδοσιακούς τρόπους. Αναβίωση του Άθλου του Ηρακλή (κυνηγητό και σύλληψη του Ερυμάνθιου Κάπρου). Οργάνωση τοπικών αγωνισμάτων, οι ονομαστοί αγώνες των κλεφταρματολών (πέταγμα λιθαριού, άλμα εις μήκος, τρέξιμο, σκοποβολή, πάλη, ίππευση και αφίππευση καλπάζοντος ίππου, αναρρίχηση σε δένδρα και έρπειν).
6.    Έκθεση τέχνης με δημιουργίες κατοίκων της περιοχής μας, φωτογραφίας φυσικών και πολιτιστικών μνημείων, της χλωρίδας και πανίδας και τοπικών προϊόντων. Συγκέντρωση ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων που αφορούν άμεσα την περιοχή μας. Οργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων με θέματα φύσης, πολιτισμού και ιστορίας και έκδοση περιοδικού ποικίλης ύλης και διαφημιστικών φυλλαδίων.
7.   Πολιτιστικές και ιστορικές εκδηλώσεις (του Κλήδονα, καρναβάλι, δημοτικό τραγούδι, ημερίδα ντόπιου παραμυθιού, ημερίδα  εργασιών προβιομηχανικής περιόδου, όπως ο θέρος, το αλώνισμα, ο φλούδος, ο κούρος, ο αργαλειός, το πετάλωμα, η καπνοκοπή (χαβάνιασμα), η παραγωγή τσίπουρου, κρασιού, τυριού, μυζήθρας, ζυμαρικών, παστού κρέατος   και κατασκευή παραδοσιακών εργαλείων κ.λπ.). Δημιουργία μουσείων, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου (π.χ. Μουσείο Δρυοδάσους, τσοπάνη, κ.λπ.).
8.    Επικοινωνία με τους απανταχού πολίτες  που προέρχονται από τον τόπο μας, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τις προτάσεις, την ηθική και την υλική βοήθειά τους, προς υλοποίηση των στόχων του συλλόγου μας.
Οι στόχοι σε χαλεπούς καιρούς θεωρούνται υπερβολικοί, αλλά μπορούμε να θέσουμε τις ισχυρές βάσεις και να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και τους πολίτες να συνδράμουν σ’ αυτό το δύσκολο έργο που αναλάβαμε. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που επιλέξαμε είναι δύσβατος  και στην πορεία μας θα προκύψουν αρκετά εμπόδια, αφού θα είναι αναπόφευκτο να μην συγκρουστούμε και με μεγάλα συμφέροντα.  Υπολογίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά η αγάπη για τον τόπο που μας γέννησε, θα μας βοηθήσει στο τέλος να βγούμε νικητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: