Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πρόταση για δημιουργία θεάτρου στην Ορεινή Ηλεία

                   Πέμτη , 5 Ιουλίου 2012

Συλλόγοs Προστασίας Της  Φύσης
 και της Πολιτιστικής Κληρονομίας
Ερυμάνθου – Φολόης  ΄΄ ΩΛΟΝΟΣ΄΄


Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φολόης-Ερυμάνθου, ο "Ωλονός", προτείνει να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο παλαιό λατομείο αδρανών υλικών (νταμάρι) που βρίσκεται στη θέση Λακανάστα, περιφέρεια της κοινότητας Αντρωνίου της Δ.Ε. Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Η εικόνα του χώρου, μετά την αποχώρηση του εργοταξίου εξόρυξης αδρανών υλικών, παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια σε πλήρη εγκατάλειψη. Ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων αλλά και διαφόρων υλικών κατεδάφισης (μπάζα), που δημιουργεί έτσι μια τεράστια εστία μόλυνσης. Η τεχνητή αλλοίωση και η περιβαλλοντολογική καταστροφή του χώρου, δεν αρμόζει σε αυτό το τοπίο απείρου κάλους αλλά και στους κατοίκους της Βόρειας Ορεινής Ηλείας, τους περαστικούς και επισκέπτες, λόγω ότι βρίσκεται επί της Εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης (111).
Η πρόταση του συλλόγου αποβλέπει ώστε να εκπονηθεί μια συγκεκριμένη μελέτη, με σκοπό την ανέγερση λιθόκτιστου υπαίθριου Θεάτρου, κατασκευασμένο από ντόπια πέτρα, προερχόμενη από το ίδιο λατομείο ή σε συνδυασμό από σύγχρονα υλικά (σίδηρο, αλουμίνιο, ξύλο, τσιμέντο) όπως άλλα ανάλογα θέατρα στην ελληνική επικράτεια. Η πανοραμική θέση του χώρου με θέα τον Αρχαίο Λασιώνα και το θεσπέσιο δρυοδάσος της Φολόης και λόγω ότι ανήκει στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ιστορικά, πολιτιστικά και αισθησιακά, δύναται να αποτελέσει τον μοναδικό χώρο εκδηλώσεων των ορεινών περιοχών αλλά και πόλο έλξης για ολόκληρη την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αρκαδία.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο:\
  1. Τουτούνης Ηλίας                        Πρόεδρος
  2. Παπαντωνόπουλος Κώστας   Αντιπρόεδρος
  3. Χρονόπουλος Ανδρέας           Αντιπρόεδρος
  4. Σιάκκουλης Νικόλαος              Γραμματέας
  5. Αθανασοπουλος Ανδρέας    Ταμίας
  6. Μαρκόπουλος Γεώργιος       Υπεύθυνος Τύπου
  7. Ροϊδουλα Αντωνοπούλου     Μέλος 

Eκόνες από το  νταμάρι στην Ε.Ο. 111


Εικόνες από το Θέατρο Πέτρας και το Θέατρο Βράχων

Δεν υπάρχουν σχόλια: