Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Δραστηριότητες του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης ο "Ωλονός".



  










ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1. Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Δασαρχείο Πύργου, συνάντηση εκπροσώπου του Συλλόγου "Ωλονός" με τον Δασάρχη κ. Λάττα Παναγιώτη και με την μελετητή κα. Καρδακάρη Νίκη. Η κυρία Καρδακάρη έχει αναλάβει την ειδική μελέτη για το οροπέδιο της Φολόης. Για την επικαιροποίηση της μελέτης των προτάσεων του "Ωλονού" είχε πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση στο χωριό Κούμανι το 2012.
Συζητήθηκαν θέματα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και η προώθηση, ώστε να υπάρξουν δασικές ζώνες εκμετάλλευσης για την προμήθεια ξυλείας στους μόνιμους κατοίκους. Δηλαδή, να ορίζονται ζώνες υλοτομίας για τις ανάγκες των πολιτών, έπειτα να περιφράζεται η ζώνη για ορισμένο χρονικό διάστημα, έως ότου αναπτυχθεί πάλι το δάσος, με χαμηλή βλάστηση και να μην κινδυνεύει από τα ζώα.
Αναφερθήκαμε στην πανίδα και εκφράσαμε την άποψή μας, να προσληφθεί ένας βιολόγος ώστε να προστατευθεί και επιτευχθεί η ανάπτυξη της πανίδας του δρυοδάσους, με είδη που ευδοκιμούσαν στην περιοχή.
Ο "Ωλονός" έθεσε εκ νέου το θέμα του σκίουρου (βερβερίτσας), είδος που κινδυνεύει ν’ αφανισθεί από το δάσος, αλλά και για το κουνάβι και την προστασία του.

2. Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014, με πρωτοβουλία του συλλόγου "Ωλονός" πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην κοινότητα Φολόη (Γιάρμενα), με κλιμάκιο του δασαρχείου Πύργου (επικεφαλής του οποίου ήταν ο δασάρχης Πύργου), με τους νέους της περιοχής Φολόης για θέματα προμήθειας ξυλείας των μόνιμων κατοίκων. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των νέων του χωριού. Τονίζεται, ότι, πάγια θέση του συλλόγου είναι, να συνεχίσουν να ξυλεύονται κανονικά οι κάτοικοι του οροπεδίου και των χωριών του Ερυμάνθου όπως γινόταν στο παρελθόν επί πολλά χρόνια, χωρίς να κινδυνεύουν με αφανισμό τα δάση.

3. Μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου–Φολόης ο "Ωλονός" ύστερα από καταγγελία, επισκέφθηκαν τον παραπόταμο του Αοράνιου ποταμού, πλησίον του οικισμού Σελίτσα του Δημοτικού Διαμερίσματος Λεχουρίου Δήμου Καλαβρύτων, όπου εντόπισαν και φωτογράφισαν εκχερσωμένες εκτάσεις αλλά και δεκάδες πλατάνια διαφόρων ηλικιών, ως και αιωνόβια προσφάτως κομμένα. Στην εν λόγω περιοχή διαπιστώνεται, ότι συστηματικά καταστρέφονται κάθε χρόνο ολόκληρες συστάδες από διάφορα προστατευόμενα δένδρα.

Τέλος, έχει δρομολογηθεί η πρόταση του Συλλόγου "Ωλονός" για το τέλος της παράνομης υλοτομίας. Ο σύλλογος θα στρέφεται μόνον, εναντίον των εμπόρων και των καταπατητών της δασικής έκτασης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου                          Τα μέλη του Δ.Σ.
Παπαντωνόπουλος Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: